Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, albowiem była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina A posiada multum zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Wszelako witamina A jest nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje także wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest toż, że spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A że być toksyczne. Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, jaką można spożyć. Dlatego niezbędne jest, by skoncentrować się na uzyskaniu jak największej ilości beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać duże ilości czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
Mnóstwo osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie wielkiej liczbie marchwi pomaga widzieć w ciemności a jest to zrobione witaminą A, jaka jest wykonywana z wysokiego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które są wysoki poziom beta karotenu, który można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest stosowany nie jedynie do tworzenia witaminy A, ale tenże w sobie jest dobrym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, ponieważ nadmiar po przemianie w witaminę A jest stosowany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga również zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a także naprawiać je, jeśli są uszkodzone, ażeby zapobiec infekcji. Dzieci też potrzebują dużo witaminy A, żeby pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju.